Titeren

Titeren? Wat is dat.  Die vraag wordt heel vaak gesteld als ik zeg dat ik mijn honden titer en aan de hand daarvan inent of niet.
Bij titeren wordt een klein beetje bloed afgenomen en dat wordt of er nog antistoffen zijn tegen Hepatitis, Parvo en Hondenziekte (distemper)
Als blijkt dat een hond nog genoeg antistoffen heeft tegen deze 3 ziekten hoeft er niet ingeënt te worden. Je meet dus eigenlijk of de hond beschermt is. Als de hond niet meer beschermt is dan is het zaak om de hond te laten enten. Zijn de antistoffen aanwezig dan heeft een enting tegen deze ziekten geen zin. Je bespaart je hond dus een enting als blijkt dat het niet nodig is.

Eerst kon je alleen volwassen honden laten titeren, echter sinds een paar jaar kunnen er ook pups worden getiterd.
Ik heb er voor gekozen om de pups niet “zomaar” te laten enten maar eerst te meten of ze ingeënt moeten worden.
Pups krijgen namelijk van de moederhond antistoffen mee, dit noemen we “maternale afweerstoffen” . Deze afweerstoffen nemen langzaam af, maar wanneer is per hond verschillend en verschilt ook per pup uit 1 nest.
Als een pup nog genoeg maternale afweerstoffen heeft slaat  een enting niet aan.

Mijn pups worden op de leeftijd van 7 weken getiterd. Als blijkt dat ze niet genoeg beschermd meer zijn worden ze alsnog ingeënt.

Hier een artikel wat er uitgebreider op ingaat.
Op de facebookgroep “alles over titeren” vind je nog meer informatie. Daar zitten ook dierenartsen die titeren, want niet iedere dierenarts titert of staat achter het titeren van honden.