Waarom wél een Toller

10 Redenen om wel Toller te willen

10. De prachtige rode vacht – Wie van rood haar houdt, houdt nu al van de Toller. Hun natuurlijke druppeldroge vacht heeft relatief weinig onderhoud nodig (dat betekent dus niet onderhoudsvrij!).

9. De Toller is snel gemotiveerd – Voedsel, speelgoed, eigenlijk alle dat ook maar beweegt kan op de aandacht van een Toller rekenen. Daardoor is een Toller gemakkelijk te motiveren voor spellettjes en trainingen.

8. Tollers zijn alert – Tollers kunnen snel aanslaan bij plotseling veranderende en/of verdachte omstandigheden. Het is dan geen echte waakhond, maar een goed blaffende hond is vaak al genoeg om de zaak weer recht te zetten. Tollers zullen niet vaak blaffen zonder dat daar aanleiding voor is.

7. Communicatietalent – Aan communicatie met een Toller zal je geen gebrek hebben, want het zijn echte talenten om je ondubbelzinnig te laten weten wat zij van je willen. Dat communiceren kunnen ze op verschillende wijze: met hun ogen, poten, lichaamstaal en natuurlijk ook hun stem.

6. Het zijn natuurlijke jagers – Tollers zijn voor de jacht gefokt en bijna allemaal hebben ze een goede neus en instinct om vogels te vinden en te apporteren (‘retrieven’). Sommige Tollers hebben ook de eigenschap om te ‘Tollen’: zeg maar dansen/springen aan of in de waterrand zoals u dat misschien wel eens van een vos gezien heeft. Eenmaal getraind kan een Toller een grote aanwinst zijn bij de jacht.

5. Een Toller is een leuke sportvriend – Tollers vinden baasjes die met hun werken echt geweldig en zullen alles voor ze doen. Ze zijn dan ook je beste vriend bij behendigheid, gehoorzaamheid, jacht, show, frisbee, dog diving, speuren en noem maar op.

4. Ze houden van ontspanning – ’s Werelds beste meelifter op uw ontspanning. Gaat u een rondje rennen? Ze lopen maar wat graag met u mee! Even lekker relaxen op de bank misschien? De Toller is ook daarbij uw kameraad. Misschien even knuffelen? Overbodig te melden dat ook Tollers van knuffelen houden. Misschien wel meer dan u lief is.

3. Gezonde honden – In het algemeen zijn Tollers gezonde honden. Natuurlijk, geen enkele fokker kan u een garantie op gezondheid bieden en er zijn ook karakteriserende ziektes bekend (lees u vooral ook daarover goed in!), maar in het algemeen zijn Tollers echt gezonde honden. Elke zichzelf respecterende fokker zal diverse testen op de hond laten uitvoeren voordat met de hond gefokt zal worden. Daarbij zal niet alleen de eigen hond bekeken worden, maar ook de beoogde partner hond. Pas wanneer een goede en verantwoorde match is gevonden zal tot fokken worden over gegaan.

2. Veelzijdig – Een Toller is veelzijdig te noemen. Ze zijn gelukkig om daar te zijn waar de baasjes zijn, of dat nu in de ring, buiten bij de jacht, gezellig een filmpje (mee-) kijken, of wat u ook doet. Even gemakkelijk zijn ze in staat om snel over te schakelen van een lui moment op de bank tot een rennende Toller die met u mee gaat op uw trainingsronde of aan de fiets. Ze houden van nieuwe ervaringen en ze gaan ook gemakkelijk mee op reis en genieten zo samen met u van de vakantie.

1. Hoogintelligent – U bent gewaarschuwd: U denkt er over na een zeer slimme hond in huis te halen! Verkeerd gedrag is dan ook in zeer korte tijd aangeleerd. Maar de keerzijde: u heeft ook een hond die gemakkelijk zaken onthoudt die voor hem belangrijk zijn. Een Toller blijft u tot in de lengte van dagen verbazen met zijn creativiteit. Kijk naar de ogen van een Toller en niet alleen bent u gecharmeerd van zijn blik, maar u zult ook de slimheid en uitdaging in die ogen herkennen. Of die blik van een liefdevolle herkenning wanneer een lid van het gezin weer thuis komt, maar misschien geven ze u ook wel aan dat ze hongerig zijn, of naar buiten willen, of vragen om een leuk spelletje met de bal om die te verstoppen zodat hij die weer kan opzoeken. Zoals ze in het Engels zeggen: Never a dull moment with a Toller!