Waarom géén Toller

10 Redenen om geen Toller te willen

10. Verharen en vuil – De vacht van Tollers verharen met de seizoenen en het zijn honden die zeer graag zwemmen en zich ook graag door vuil en modder rollen. Het zijn dus geen honden voor mensen die op netheid gesteld zijn of allergisch zijn.

9. Let op je kat – Veel Tollers gaan perfect op in het gezin met katten en/of andere dieren. Ze hebben echter een sterke drang voor jacht. Wanneer je niet wilt dat de kat nagezeten wordt, dan is dit waarschijnlijk niet de hond voor je. Het jagen zal meestal wel al spelend gebeuren en de Toller heeft geen kwaad in de zin, maar het is bijna zeker dat het gebeurd.

8. Verwacht geen bescherming van mij – Tollers zijn misschien soms argwanend tegen vreemden, maar als je een hond zoekt voor bescherming… vergeet het maar en ga op zoek naar een ander ras. Hoewel van nature een perfecte waakhond en ondanks dat ze genoeg zullen blaffen om een inbreker weg te jagen, zijn dit geen waak- of beschermhonden. Ze zullen de inbreker niet het zilver brengen en ze al lebberend begroeten zoals een Labrador of Golden Retriever, maar het zijn ook geen honden die hem het vuur aan de schenen zal leggen.

7. De Tollerscream – Veel Tollers hebben een doordringende gil die ze voortbrengen om hun opwinding of ergernis te laten blijken. Voor wie hier niet mee bekend is kan zich misschien afvragen of de hond soms mishandeld wordt; het klinkt namelijk zeer hoog in toon (scherp), paniekerig en hard. Niet alle Tollers doen dit, maar velen zullen dit wel doen. Wanneer je er niet in slaagt om de hond “stil” te zijn of in een buurt woont waar geluidsoverlast (met name van honden) je in moeilijkheden kunnen brengen, of waar men simpelweg niet van hondengeluiden houdt, dan is dit niet het ras voor jou. Het gegil is vaak een reactie op opwindende zaken (water, speelgoed, een balletje e.d.), dus niet zozeer een constante factor, maar het kan voor buitenstaanders behoorlijk ergerlijk zijn.

6. Jacht – Tollers zijn jachthonden en zijn gefokt als werkhonden. Ze zijn fanatiek in het werk en zullen apporteren (retrieving) tot je arm bijna van je lichaam valt . Peesontstekingen zijn bij tollereigenaren niet een ongewoon verschijnsel. Dit ras is zo gek op apporteren dat ze zelfs in bomen zullen willen klimmen om iets weer op te halen. Dit klinkt nu misschien leuk, maar wanneer je voor de 400e keer een balletje gooit, ga je er misschien wel iets anders over denken.

5. Geen allemansvriend – Zoek je een hond die de hele wereld wil plezieren en iedereens vriendje wil zijn… dan is de Toller niet de hond die je waarschijnlijk zoekt. Tollers zijn zachtaardig en vriendelijk en sommige kunnen zeker openstaan voor anderen, maar als je een hond zoekt met de Labrador’s “Ik ken je net maar jij bent ook mijn beste vriend”-houding, dan kan de Toller voor jou (en/of jouw familie) de verkeerde keuze zijn. De Toller zal vreemden vriendelijk begroeten, maar in het algemeen geven ze hun echte (en gereserveerde) enthousiasme alleen aan hun gezin en speciale mensen.

4. Zei je “Nee!”? – Als je een Toller een vinger geeft, dan pakt ie je hele hand en waarschijnlijk je tweede hand er bij. Tollers in het algemeen zijn slim genoeg om dominantiegevechten uit de weg te gaan of om ze te starten. In plaats daarvan maken ze gebruik van machtvacuums om hun zin te krijgen. Sta je niet sterk genoeg in je schoenen (vriendelijk doch streng) bij het naleven van de regels die jij in je huishouden wilt laten gelden (en deze ook strikt na te leven), dan zal je al snel merken dat de regels door een rood wezen op vier poten gesteld worden. De Toller is zeker niet gemeen en heeft geen kwaad in zich, maar ze zijn behoorlijk opportunistisch en verbazingwekkend slim om hun zin door te drijven. Ben jij niet de leider in huis… dan zal de Toller het zeker worden!

3. Doe gewoon wat ik je zeg – Tollers vinden het heerlijk om te werken, maar ze zijn niet altijd allemaal even gemakkelijk te trainen zoals bij sommige andere rassen het geval is. Ze moeten uitgedaagd en getriggerd worden in hun werk, want anders gaan ze zich (snel) vervelen en zullen geen aandacht meer geven voor het gevraagde. Ook kunnen ze proberen om zaken op -tig manieren uit te voeren voordat ze zullen doen wat en/of hoe jij wilt dat ze doen. Geduld, inventiviteit en flexibiliteit zijn hier de juiste sleutelwoorden. Als je een hond wil die alles volgens het boekje doet, of wanneer je al niet zeker weet of je de training wel volgens de normen kunt volhouden, dan kan de Toller voor jou de foute keuze zijn.

2. Slim, slim en nog eens slim – Het kan niet genoeg benadrukt worden dat dit een hond met een goed werkend stel hersens is. Om al die intelligentie bezig en gefocused te houden is een enorme uitdaging. Deze honden MOETEN op zijn minsten gehoorzaamheidstraining volgen, en vele Tollereigenaren zijn met hun hond daarnaast nog bezig met zaken als jacht, behendigheid, flyball, speuren, frisbee en dat soort trainingen om hun Toller bezig en daarmee ook gelukkig te houden. Zelfs een Toller die “alleen maar” een huisdier is, MOET een basis gehoorzaamheidstraining volgen en de kans krijgen om zijn hersens bezig te houden (er bestaan vele hersengymnastiekspelletjes voor honden) om te voorkomen dat ze zeer nerveuse en gestreste honden zullen worden.

1. Zoeffffff – De Toller is een energieke hond, en heeft veel beweging nodig. Ze zijn misschien niet zo hyperactief als sommige andere rassen, maar ze hebben zeer zeker behoorlijke beweging en uitdaging nodig, zowel fysiek als geestelijk. Als je op zoek bent naar een hond die tevreden is met een blokje om of een leuke avondwandeling… kijk dan niet naar een Toller. “Beter gedrag door uitputting” is bijna de leefregel voor een Toller, en dat dag na dag. Als je geen tijd hebt om de Toller deze beweging en uitdaging te kunnen bieden (minimaal een uur beweging per dag, elke dag weer, weer of geen weer), ga dan op zoek naar een ander ras. Een Toller die deze uitdaging niet krijgt zal een uitlaatklep zoeken voor zijn energie, en de resultaten daarvan zijn zelden plezierig om aan te treffen.
Kan je deze hond niet bezig houden, neem dit ras dan niet. Meer dan menig ander ras, is een Toller een mentale en fysieke verbinding die je met hem aangaat. Het zijn geen honden voor iedereen, en omdat we ontzettend van ze houden willen we ze niet terug vinden in asielen.

Houd dit in gedachten alstublieft wanneer je er over denkt om een Toller te kiezen!